Praktijkexamen tip 1

In praktijk blijk dat 6 van 10 leerlingen zijn niet klaar voor praktijkexamen

Praktijkexamen tip 2 Uitgerust en ontspannen

Een goede voorbereiding is het halve werk, dus neem voldoende rijlessen. Eigenlijk moet het examen een pure formaliteit zijn en geen torenhoge berg om tegen op te zien. Als je het rijden voldoende beheerst kun je met een gerust hart een half uurtje met een examinator rondrijden.

Zorg dat je goed bent uitgerust. Probeer je de avond voor je examen lekker te ontspannen, ga naar een leuke film, of doe iets anders dat ontspant. Wel op tijd naar bed natuurlijk, want je moet goed uitgerust naar het examen. 

Praktijkexamen tip 3 Rij met je haart en ziel

Luister niet naar fabels en ervaringen van anderen. Het beeld dat men schetst is nooit objectief en brengt je eerder op een dwaalspoor dan dat je er wat aan hebt.

Praktijkexamen tip 4 Externe tips

Ook de tips van familie en vrienden kun je beter maar negeren. Ze bedoelen het goed, maar ze hebben niet voor rij-instructeur geleerd. Het zou niet slim zijn om op het laatste moment door wilde verhalen anders te gaan rijden dan je gewend bent.

Praktijkexamen tip 5 foutloze examen is haast onmogelijk

Streef er niet naar om een foutloze rit te rijden. Je legt de lat daarmee voor jezelf te hoog en begint aan een onmogelijke opgave. Neem jezelf voor om te rijden zoals je dat tijdens de lessen ook doet. Niet opeens beter willen kijken, sneller of langzamer gaan rijden om het zo goed mogelijk te doen. Als je niveau tijdens het lessen hoog genoeg is, dan moet dat voor een examen ook gelden.

*( Helaas zijn instructeurs en examinatoren hier soms ook een beetje verantwoordelijk voor. Immers zij geven de kandidaat vlak voor het examen nog even de laatste tips mee, zoals: goed kijken, of, lekker vlot rijden).

Praktijkexamen tip 6 blijf niet in je fout hangen.

Iedereen maakt fouten in het verkeer dus jij ook. Belangrijk is hoe je je fouten daarna oplost. Denk niet meteen dat je gezakt bent als er iets mis gaat, maar corrigeer jezelf en probeer het daarna te vergeten, zodat je je op rest van de rit kunt concentreren.

*( De beoordeling gaat over de structuur van de hele rit en hangt slechts in klein deel van de gevallen van een enkel incident af).

Praktijkexamen tip 7 Pas je snelheid omstandigheden. Kijk niet te veel je snelheidsmeter

Ga niet te krampachtig met het begrip snelheid om. We hebben al gezegd dat je je snelheid moet aanpassen aan de omstandigheden. Streef er verder naar om bij gunstige omstandigheden ook zoveel mogelijk vlot door te rijden, zo mogelijk rij je met de maximaal toegestane snelheid.

*( De examinator vind het niet interessant (soms zelfs irritant) hoe goed jij de teller precies op 49,8 km/h kunt houden. Wat hij wel interessant vind, is hoe jij je snelheid aanpast aan (gevaarlijke) situaties).

Praktijkexamen tip 8 initiatief tonen en rij lekker besluitvaardig

Geloof in je zelf. Sta achter je beslissingen en durf te rijden. Door veel initiatief te tonen laat je zien dat je actief aan het verkeer deelneemt en worden kleine foutjes makkelijker door de examinator vergeven (lees gerust: vergeten).

Praktijkexamen tip 9 Stimuleer je concentratie

Eet een banaan voor het examen. Een fabeltje van onze kant? Nee, in bananen zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je motivatie, alertheid en concentratie. Het is een goedkoop en risicoloos middel dus baat het niet dan schaadt het ook niet.

Praktijkexamen tip 10 Wees lekker jezelf

Wees niet bang voor de examinator. Hij of zij is ook maar een mens en is er niet op uit om je te laten zakken, echt niet! Kijk je toch tegen hem op, denk dan eens aan de truc van de artiest die podiumangst heeft en zichzelf even indenkt hoe het zou zijn als het publiek naakt voor hem zou zitten en hij de enige was met kleding aan.

*( Als je na het lezen van deze tip tijdens je examen spontaan in de lach schiet heb je wel wat uit te leggen ;-).

3 keer steken

Stop opdracht

Halve draai

 

Tussentijdse toets

Vak parkeren

CBR Praktijkexamen

 

File parkeren

Hellingproef